Święta kojarzą nam się z ciepłem, bliskością i aromatycznymi zapachami wigilijnych przysmaków. Jeśli szukacie oryginalnego dodatku do tradycyjnych, świątecznych potraw, postawcie na zboża ekspandowane. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym, jak wzbogacą smak dań!
Święta od kuchni
Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście pieczony karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków..?
Wystarczy delikatnie je urozmaicić!
– Święta Bożego Narodzenia to kulinarna uczta, która daje miłośnikom gotowania duże pole do popisu, ale część z nich boi się eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Sęk w tym, żeby bez odchodzenia od znanych smaków, zaproponować coś oryginalnego. Zboża ekspandowane to dodatek, który będzie nowym akcentem, a jednocześnie doda oryginalności staropolskim, świątecznym daniom. – mówi Katarzyna Augustyniak, Brand manager marki Soligrano.
Łucja Cymkiewicz