Obok pszenicy i ryżu, kukurydza jest jedną z trzech najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Wykorzystuje się ją głównie w celach pastewnych i spożywczych. Jest także surowcem przemysłowym i energetycznym. Jak w takim razie trzeba ją uprawiać, żeby dostarczyć jej wszystkich makroskładników i cieszyć się dobrymi i wysokojakościowymi plonami?
W naszym kraju rynek kukurydzy dynamicznie się rozwija. Jej ziarna spożywamy pod postacią płatków śniadaniowych, popcornu, mąki, oleju itp. Mąka kukurydziana jest zalecana dla alergików i chorych na celiaklię, gdyż nie zawiera glutenu. Dodatkowo olej kukurydziany, który jest wytwarzany z zarodków nasion kukurydzy,to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża część uprawy przeznaczana jest również na paszę dla zwierząt i stanowi podstawę w żywieniu drobiu i świń, ze względu na jej lepszą strawność poszczególnych frakcji włókna pokarmowego.
Choć kukurydza jest rośliną o dość niskich wymaganiach glebowych, to jednak jest bardzo wrażliwa na niedobory cynku i fosforu. Dlatego do jej uprawy warto dostarczać kompleksowy nawóz żelowy z proporcjonalnie najwyższą zawartością cynku i fosforu.
Cynk jest niezbędny do prawidłowego przebiegu reakcji enzymatycznych, syntezy hormonów roślinnych oraz witamin, podziału i wzrostu komórek.Jest także odpowiedzialny za zdrowotność roślin. Wpływa korzystnie na wielkość organów plonowania, np. ziarniaków kukurydzy oraz zwiększa plony roślin i poprawia ich jakość. Kukurydza jest bardzo wrażliwa na niedobór cynku, dlatego należy wybrać taki nawóz, który dostarczy go jej w odpowiednich ilościach.
W swojej ofercie mamy specjalny nawóz MI kukurydza, który przeznaczony jest do dolistnego stosowania w uprawie tej rośliny. Zawarty w nim cynk zwiększa odporność na patogeny i niekorzystne warunki siedliskowe, a właściwa proporcja mikroelementów jest gwarancją dobrego wykorzystania makroskładników, stymulacji wzrostu i rozwoju kukurydzy –mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.
Odpowiedni nawóz zapobiegnie niedoborom fosforu i mikroelementów szczególnie w początkowym okresie wegetacji, zwiększy odporność rośliny na niską temperaturę i niedobór wody, poprawi jej wigor, kondycję i zdrowotność, co ostatecznie wpłynie na wzrost plonów i polepszenie ich jakości. Dodatkowo zastosowanie molibdenu i siarki poprawia efektywność nawożenia azotem.Odpowiedni nawóz powinien również zawierać krzem, który korzystnie wpływa na pobieranie składników pokarmowych, zwłaszcza fosforu.
Odpowiedni dobór systemu uprawy i dokładność siewu mają dla kukurydzy duże znaczenie. Nie należy zapominać również o dostarczaniu jej wody, ze względu na wysoką produkcję suchej masy na określonej jednostce powierzchni.To wszystko sprawi, że będziemy cieszyć się udanymi plonami.
Magdalena Pytkowska