Woda jest podstawą życia człowieka. Musimy regularnie nawadniać organizm, nawet kiedy nie mamy pragnienia. Oprócz czystej wody, powinniśmy sięgać po polskie owoce i warzywa, którymi nie tylko nawodnimy organizm, ale też wzmocnimy go.
Woda stanowi ponad 60% masy ciała osób dorosłych. Jej ilość jest
uzależniona od wieku, wagi czy też czynników środowiskowych. Latem uzupełniamy braki wody, bo pocimy się i odczuwamy pragnienie. Woda jest ważnym czynnikiem w regulowaniu temperatury. Nie możemy dopuścić do odwodnienia organizmu.
Zdaniem dr hab. Dariusza Włodarka – lekarza, dietetyka i żywieniowca odwodnienie organizmu wpływa istotnie na wydolność organizmu. Szczególnie pogarsza się funkcja układu krążenia. Dochodzić może do mniejszego przepływu krwi przez poszczególne narządy, w tym przez mózg. Wpływać to będzie na pogorszenie naszego samopoczucia, rozdrażnienie, pogorszenie koncentracji, jak również może doprowadzić do omdleń. Szczególnie narażone na odwodnienie są dzieci i osoby starsze, ale może dotyczyć ono osób w każdym wieku, zwłaszcza w upalne dni i podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Należy również zaznaczyć, że odwodnienie istotnie wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej.Bardzo ważne jest więc, żebyśmy dbali o siebie – wystarczy pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości wody. U osoby dorosłej dzienne zapotrzebowanie to ok. 2,5 l.
Czym się nawadniać?
Odpowiedź jest jasna – wodą, ale nie tylko ze szklanki czy butelki,
znajdziemy ją również w innych produktach, które spożywamy na co dzień i dzięki którym dbamy o siebie i właściwe nawodnienie. Mowa o polskich warzywach i owocach, które zawierają nie tylko wodę, ale i mnóstwo składników odżywczych. Dr Dariusz Włodarek podkreśla, że w ten sposób najlepiej zadbamy o nasz organizm, aby właściwie funkcjonował, zwłaszcza w upały – zasadniczym sposobem nawadniania organizmu jest spożywanie płynów. Warto jednak pamiętać, że woda dostarczana jest również z żywnością, zwłaszcza z warzywami i owocami. Takie warzywa, jak ogórki czy pomidory,w ponad 95% składają się z wody.
Warto jednak zaznaczyć, są to warzywa o bardzo małej wartości energetycznej i dostarczają dodatkowo cennych mikroskładników. Pomidory są bardzo bogate w potas, ponadto zawierają likopen. Podobnie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, zawierają około 90% wody i wiele składników odżywczych. To samo dotyczy soków – zawierają dokładnie taką samą ilość wody, jak warzywa i owoce, z których
powstają, i mają porównywalną ilość mikroskładników. Dlatego sięgając po warzywa, owoce i soki również pomagamy nawodnić organizm, jednocześnie go odżywiając – dr hab. Dariusz Włodarek – lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:
Dostarczanie składników odżywczych jest tak samo niezbędne jak nawadnianie organizmu. Spożywanie warzyw, owoców i soków pomaga c zadbać o swój organizm i dobre samopoczucie, nie tylko latem. Sięgajmy więc zarówno po wodę, jak i krajowe pyszności, dzięki którym możemy czuć się dobrze!J
ulia Wankiewicz