Masz pomysł na prowadzenie HoReCa? Pamiętaj, że musisz się odpowiednio przygotować do biznesu. Potrzebujesz odpowiedniego wyposażenia sali, w której goście będą się dobrze czuli, by stali się stałymi bywalcami. Wybór zależy od tego, czy chcesz stworzyć restaurację, pierogarnię, kawiarnię, pub czy pizzerię. Dobrze zorganizowana przestrzeń i odpowiednia estetyka to podstawa, ponieważ przyciąga klientów, którzy chętnie wybierają lokale ładnie urządzone, w których czują się dobrze. Niezbędna jest spójność – wnętrze musi kojarzyć się z ofertą i być klimatyczne.
Specyfika wyposażenia dla HoReCa
Specyfika urządzenia lokalu w dużej mierze zależy od menu. Jeśli myślisz o ekskluzywnej restauracji z wytrawnymi potrawami, to musisz zainwestować więcej środków. Dobrze jest zlecić zaprojektowanie wnętrza i wybranie wyposażenia w stylu dobranym do charakteru miejsca. Z pewnością myślisz o organizowaniu imprez okolicznościowych, więc podstawą są stoły, krzesła, loże, sofy i ławy. Dobrym pomysłem jest bar, przy którym goście będą spędzać czas przy drinkach. Meble to jeszcze nie wszystko, ponieważ potrzebujesz odpowiedniego oświetlenia, dekoracji i wielu innych dodatków. W eleganckim lokalu niezbędna jest wyjątkowa zastawa stołowa, sztućce, obrusy, serwety itd. Inaczej podejdziesz do tematu, jeśli myślisz o barze, pizzerii, pierogarni. Możesz urządzić lokal nowocześnie i całkiem niedrogo, bo twoi goście będą wpadać na szybkie posiłki, zamawiać jedzenie lub brać kawę na wynos.
Najważniejsze wyposażenie HoReCa
Oprócz wyposażenia sali potrzebujesz wyposażenia do kuchni. Urządzenie pomieszczenia zależy od serwowanych potraw. Jeśli masz bogate menu, potrzebujesz więcej sprzętu. Podstawą są zawsze piec, lodówka, zamrażarka, zmywarka, robot kuchenny, krajalnica, szatkownica, obieraczka, blender. Zwróć się do firmy, która oferuje kompletne wyposażenie wysokiej jakości oraz doradzi i dobierze niezbędny sprzęt, który przyspieszy pracę. Goście nie chcą zbyt długo czekać na realizację zamówienia, bo mogą opuścić lokal. W kuchni potrzebujesz szafek, naczyń i akcesoriów, by pracownicy mieli wygodny dostęp do garnków, patelni, talerzy oraz innych narzędzi. Wybierając wyposażenie HoReCa, sprawdź ceny produktów, ale stawiaj na jakość, ta procentuje. Firmy często organizują wyprzedaż, więc możesz okazyjnie kupić nieco starsze względem serii, ale funkcjonalne nowe produkty.
Często popełniane błędy przy zakupie wyposażenia
Uruchomienie gastronomii zależy od przeznaczenia danego lokalu. Najpierw zrób biznesplan, by koszty nie przekroczyły twoich możliwości finansowych. Wielu właścicieli jakiejkolwiek działalności z branży HoReCa popełnia błędy, podczas zakupu wyposażenia do kuchni. Chcą zaoszczędzić, więc wybierają najtańszy sprzęt, co jest nieopłacalne w dłuższej perspektywie. nowoczesne maszyny znanych producentów przyspieszają pracę i można je eksploatować przez wiele lat. Kolejnym popełnianym błędem jest nieodpowiednie podejście do wyposażanie sali. Wygląd przyciąga konsumentów, ale ważna jest też jakość mebli. W większych miastach jest duża konkurencja, więc wchodząc na rynek, musisz czymś się wyróżniać, bo klienci przyjdą do ciebie z ciekawości, więc musisz ich pozytywnie zaskoczyć. Goście zwracają uwagę na każdy, nawet najdrobniejszy szczegół, o czym zapominają restauratorzy. Sądzą, że wystarczy tylko wyposażyć wnętrze, więc nie korzystają z pomocy projektantów, bo wszystko najlepiej wiedzą. Niestety, nie odnoszą sukcesów, a część lokali już się zamknęła – przypadek?
Wyposażenie dla HoReCa a standard świadczonych usług
Wyposażając lokal, pamiętaj oczywiście o łazience i WC oraz miejscu na ubrania dla gości. Musisz dostosować HoReCa do osób niepełnosprawnych, by mogli się u ciebie stołować. Miejsce ma być przyjazne dla konsumentów, co oznacza również, wygodne w poruszaniu się. Standardem są stoły i krzesła, ale możesz wygospodarować miejsce dla osób, które spotykają się w kawiarniach i restauracjach z klientami, w celach biznesowych. Przydatne są sofa i ława, żeby mogli wygodnie rozłożyć dokumenty. W tej branży liczy się poziom świadczonych usług. Podstawą jest spełnianie wymagań gości, więc zorganizuj lokal o najwyższym standardzie. Jeśli nie masz doświadczenia, korzystaj z pomocy fachowców. Odwiedź konkurencję i sprawdź, jak sobie radzi w biznesie. Uczestnicz w szkoleniach i targach branżowych, żebyś rozwijał swoją firmę, dzięki której masz utrzymanie.
Obsługa a brak wyposażenia w lokalu
Obsługa powinna być kompetentna, sympatyczna i pomocna. Dzięki temu będą w stanie wspomóc twoich klientów, a odpowiadania na potrzeby konsumentów jest podstawą każdego biznesu w branży HoReCa. Jednak żaden kelner, manager, ani nawet najlepszy kucharz, nie sprostają ich oczekiwaniom, jeśli nie będzie odpowiedniego wyposażenia – niedobór opakowań na wynos, sztućców, krzeseł, nieekonomiczny sprzęt, który opóźnia pracę. Dlatego należy zadbać o kompletne wyposażenie, żeby niczego nie brakło. Warto przyjąć zasadę +1, czyli przynajmniej o jedną sztukę więcej, niż jest potrzebna, na wszelki wypadek i w miarę możliwości.
Arkadiusz Malanowski