Wiemy nie od dziś, że na chłodne i zimowe popołudnia nie ma nic lepszego jak filiżanka herbaty. Rozgrzewa, relaksuje,wzmacnia, rewitalizuje i oczyszcza organizm, a do tego pomaga w zwalczaniu infekcji. Wystarczy trochę wrzątku i kilka sprawdzonych przepisów.
Zimą, w kawiarniach niezwykłym powodzeniem cieszy się napar na bazie miodu, czarnej herbaty, pomarańczy i imbiru. Herbata wzbogacona jest o goździki, cynamon i syrop z malin. Te składniki mają właściwości budujące odporność i wspomagające leczenie górnych dróg oddechowych. Tak naprawdę jest to klasyk o którym zapominamy, a przecież jest on niezwykle wartościowy.
Napar z polskich superfoods!
Owoce jarzębiny zawierają dużą dawkę witaminy C. Działają przeciwzapalnie, znakomicie pomagają przy przeziębieniach i problemach z krążeniem oraz trawieniu.
Napar
Składniki:
– jarzębina
– liście czarnej herbaty
– owoce czarnej porzeczki
Przepis:
W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.
Czerwone oczyszczenie
Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Przepis:
Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.
Herbata z morwy i ziół na rozgrzanie organizmu
Herbata dzięki zawartości antyutleniaczy opóźnia procesy starzenia i zapobiega nowotworom. Pomaga również przy stresie w sytuacjach stresowych. w Indiach nie tylko robią napar z herbaty do picia. Hindusi wykorzystują suszone liście jako przyprawę do potraw z warzyw, ryżu, owoców morza i mięsa. Sok ze świeżych płatków herbaty jest wykorzystywany w leczeniu oparzeń i wrzodów.
Jak piją herbatę w Indiach?
Jest zwykle bardzo mocno zaparzana z dodatkiem cukru, mleka i imbiru. Hindusi uważają, że w ten sposób postawi ich na nogi. Dlaczego? Teina i cukier pobudzają organizm, a imbir dodaje ostrego smaku. Hindusi piją ją w dużych ilościach.
Herbata jest obok kawy najpopularniejszym napojem. Podbiła świat ze względu na swoje właściwości. Od 1900 r. Indie stały się głównym eksporterem herbaty do Europy.
Stylowe zaparzanie
Dla wszystkich miłośników herbat i design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego i ujmującego swoim wyglądem czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.
Specjalna konstrukcja sprawia, że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. Czajnik o pojemności 1,7L wykonany jest z najwyższej jakości materiałów. Zestaw obejmuje dwa wymienne filtry, stabilną obrotową podstawę 360° oraz oryginalny, bezawaryjny włącznik STRIX.
Elżbieta Mindak