Zastawa stołowa jest ważnym elementem podczas uroczystości i dlatego jest tak ważne, żeby wybrać właściwą porcelanę. Tradycyjna zeszła na dalszy plan, kiedy można mieć ponadczasową. Dlaczego warto postawić na klasykę w najlepszym wydaniu?
Zastawa stołowa złożona z talerzy i misek, jest kolorowa, z wzorami, ręcznie malowana, z różnych materiałów, o nietypowych kształtach, a nawet fakturze. Dostępna jest chyba w każdej opcji, jaką można sobie wyobrazić. Zdjęcia pięknie podanych potraw z Instagrama czy Pinteresta też działają na wyobraźnię.
Duży wybór oznacza, że możemy wybrać to, co sobie wymarzymy. Jednak wcale to nie ułatwia sprawy. Podobnie wygląda kwestia czerpania inspiracji z Internetu. Na przykład talerze w kształcie liści kapusty czy w chłodnym odcieniu błękitu mogą nam się bardzo podobać na zdjęciu, ale istnieje ryzyko, że po zakupie szybko nam się opatrzą albo jedzenie na nich podane nie będzie wyglądać apetycznie. Może się też okazać, że tych pięknych misek z ręcznie wymalowanymi wzorami nie można myć w zmywarce i ostatecznie skończą jako „awaryjne” naczynia, z których będziemy rzadko korzystać, a przecież nie o to chodzi… – zauważa dekoratorka . Szukajmy zastawy, która szybko się nie znudzi i będzie estetyczną oprawą dla dań. Jeśli mamy po prostu ograniczony budżet i nie wiemy, na co się zdecydować, biała zastawa stołowa, jest dobrym rozwiązaniem.
Klasyka zawsze się obroni
Biała porcelana niejedno ma imię i może pozytywnie zaskoczyć nawet osoby nieprzekonane.
Oprócz tradycyjnych, okrągłych talerzy spotkamy także te w wersji kwadratowej czy owalnej. Dodatkowo klasyka nie zawsze równa się czysta biel. Naczynia występują w jasnej palecie barw – są kremowe, beżowe, czasem ozdobione barwną lamówką albo nakrapiane niczym przepiórcze jajo. Zainteresowaniem cieszą się także komplety w stylu rustykalnym – z drobnym kwiatowym wzorkiem albo wytłoczeniem. Z pewnością nie można powiedzieć o klasycznej zastawie, że jest nudna. Każdy znajdzie coś dla siebie – mówi dekoratorka marki KiK i dodaje: Ma także inne zalety – najłatwiej wymienić je w punktach.
Uniwersalność zastawy stołowej
Klasyczna zastawa pasuje do niemalże każdego koloru, co ma duże znaczenie w przypadku dekorowania stołu na różne okazje. Klasyczne naczynia będą kontrastowały z bordowymi, bożonarodzeniowymi obrusami, czy złotymi bieżnikami, ale także stworzą spójną dekorację stołu wielkanocnego, łącząc się z jasnozielonymi serwetkami czy wiklinowymi podkładkami w klimacie boho.
Zastawa stołowa na różne okazje
Dobrze łączy się z różnymi dodatkami i dekoracjami, dzięki czemu z łatwością uzyskamy zarówno tradycyjnie przystrojony stół, jak i ten na specjalne uroczystości – święta, niedzielny obiad, garden party. Klasyczny serwis obiadowy warto potraktować jako bazę, którą uzupełnimy innymi elementami – np. świecznikami w klimacie glamour, złotymi sztućcami czy butelkami wypełnionymi polnymi kwiatami, tak aby uzyskać pożądany efekt.
Podkreśla walory serwowanych dań
Biały serwis nie zniekształca kolorów, ani się z nimi nie gryzie, dając gwarancję że każde zaserwowane danie – od mięs po kolorowe słodkości – będzie się prezentowało apetycznie. To między innymi dlatego na zdjęciach z oficjalnych uroczystości w pałacach prezydenckich czy królewskich widzimy klasyczną, elegancką zastawę.
Uniwersalność, elegancja i niska cena – tak można podsumować klasyczną, białą zastawę stołową. Te cechy sprawiają, że wybierając serwis obiadowy, warto zwrócić uwagę na tę propozycję. Szczególnie jeśli chcemy wybrać komplet, który będzie służył przez lata, nie tracąc swojej aktualności.
Katarzyna Maciejewska